Ghid de adopție
dog
Date generale
Adopția unui cățel aduce o mare bucurie, dar și o mare responsabilitate. Este preferabil să vă informați înainte de a face acest gest despre implicațiile și impactul pe care un cățel îl aduce în viață voastră. Și mai ales să țineți cont de suferință animalului când mai apoi îl abandonați, sau renunțați la el în caz de nu va descurcați.
Adopția este un gest nobil! Pornind de la acest fapt, lucrurile trebuie analizate altfel decât atunci când decideți să cumpărați un pui de cățel.
În adăposturi, în mare lor majoritate câinii sunt adulți, cu un istoric în spate, cu traume, sau cu pur și simplu prea mulți ani petrecuți într-un țarc, rupți de lumea din afară și oricât de bune ar fi condițiile adăpostului trebuie înțeles că acești câinii nu au o viață normală.
Experiența noastră de ani de activitate și sute de căței integrați în familii, ne arată că prima problema despre care trebuie să știe un potențial adoptator este că acești câini NU sunt dresați. Nu știu să își facă nevoile exclusiv afară, nu știu să meargă frumos în lesă, nu știu că nu trebuie să latre când văd alți căței sau în alte multe diferite situații. Câinii din adăposturi sunt câini care au fost odată pe străzi, abandonați sau născuți, care au trăit sub cerul liber, supraviețuind cu greu, dar rebeli și liberi.
Abandonul câinilor
În România abandonul câinilor este sport național astfel că asociațiile care au adăposturi, au în grijă sute de câini și sunt în imposibilitatea de a le oferi dresaj.
O a doua problemă pe care trebuie să o cunoască un adoptator este socializarea câinelui. În strânsă legătură cu dresajul, pentru socializarea cățelului trebuie timp și răbdare. Gândiți-va că un cățel nu a văzut în viața lui interiorul unei scări de bloc, sau a unui lift, iar scările sunt niște obstacole încă nedefinite în mintea lor, dar care le provoacă stări de anxietate. Zgomotele zilnice din apartament: filtru de cafea, aspiratorul, mixerul, mașină de spălat etc toate sunt noi pentru urechile și auzul lor foarte fin. În timp se adaptează cu ele, așadar nu vă panicați când ei se panichează.
Timp și răbdare, cele două cuvinte magice.
Câteva sfaturi utile
1. Adopția, când are loc
Dacă este posibil, luați-vă câteva zile libere de la muncă sau planificați adopția în weekend că să aveți mai mult timp de a îl integra în familie.
2. Necesarul și bugetul
- Achiziționați din timp lucrurile de care are nevoie un cățel: boluri de apă și mâncare, lesă, ham, jucării, pătuț, recompense pentru dresaj, articole de îngrijire. De asemenea, o idee bună este să aveți și soluții speciale pentru curățarea mâinilor și a obiectelor din casă, în caz de accidente nedorite, cum ar fi pipi pe covor.
- Gândiți-vă la un buget alocat prezenței unui cățel în viață dvs. Hrană, vaccinari, deparazitări, vizite la medic pentru controalele de rutina.
3. Concediul
Gândiți-vă dacă aveți cu cine să îl lăsați în caz de plecați în concediu și nu îl puteți lua cu dvs.
4. Integrarea
- Când ajunge cățelul la dvs acasă, lăsăți-l în următoarele câteva zile să se obișnuiască treptat cu teritoriul lui nou și cu noua familie. Lăsați-l să exploreze și adulmece interiorul casei. Arătați-i hrană, pătuțul, jucăriile și arătați-i care sunt limitele prin comenzi scurte și ferme ca „nu“ , “nu ai voie” sau „lasă“.
- Dacă există alte animăluțe în familie, ideal ar fi să se facă prezentarea într-o zona neutră. Se aplică în cazul altor câini, să se cunoască mai întâi în fața blocului, sau în afară curții. Țineți cățeii în lesa lor și supravegheați-le interacțiunile, ținând cont de faptul că modul în care decurge acestă primă întâlnire îi poate face să devină posesivi teritorial cu noul sosit.
- Pentru pisici recomandăm zone de confort, adică pisicuța să aibă posibilitatea să se ascundă de noul “intrus”, până are ea curajul să se împrietenească.
- Dacă locuiți la curte, lăsăți-l să exploreze curtea colț cu colț, dar supravegheat. Poarta să fie mereu închisă. În primele zile se poate să fie agitat, să nu își găsească locul, să doarmă oriunde în altă parte decât ați stabilit locul de odihnă, dar în timp își va însuși teritoriul și se va simți acasă. Îi puteți stabili un loc în curte pentru „oliță“, îl duceți acolo și recompensați-l când îl folosește cu succes.
- Dacă sunt copii în familie, îi puteți lasă să se joace cu câinele numai în prezența dvs sau unui alt adult, pentru a vă asigura că acesta nu se sperie, sau nu apar probleme de comportament.
5. Hrană
Este de preferat să îi dați hrană special preparată, recomandată pentru vârstă și talia cățelului, de tip uscat sau umed. Nu îi oferiți mâncare gătită pentru că nu îi poate asigura nutrienții de care are el nevoie. În plus, odată ce va simţi gustul, nu se va mai atinge de bobițele lui.
Stabiliți un loc unde să mănânce și orele de masă. Dacă aveți și alte animale în casă, aveți grijă să nu apară dispute în timpul meselor. Câinii din adăpost sunt învățați să împartă, dar este posibil ca al dumneavoastră să nu.
6. Plimbările și dresajul
- Când ieșiți afară cu cățelul pentru a îl învață cu un program de plimbare, câinele să fie ținut în lesă (OBLIGATORIU), vorbiți mult și blând cu el dacă se sperie de zgomote, lift, scări etc. Ieșirile afară la început să fie mai scurte, apoi din ce în ce mai lungi. Bine, sunt căței care imediat se adaptează, fără probleme. Sfaturile sunt doar pentru cei care întâmpina greutăți.
- Probabil că nu vor învață în cel mai scurt timp să își facă nevoile exclusiv afară, așa că este bine să achiziționați covorașe absorbante speciale și pentru o perioada să ridicați covoarele din casă.
- Dacă adoptați un cățel tânăr, s-ar putea să aibă obiceiul de a roade. Așa că trebuie luați de la cuier pantofii, ascunse cablurile, obiectele ridicate la un nivel la care el să nu poată ajunge. Este o perioda din viața unui cățel în care are acest obicei prost, se dezvață prin dresaj sau pur și simplu de la sine, când nu îl mai atrag astfel de prostioare. De multe ori se întâmplă “accidente” din plictiseală. Așa că dacă îi oferiți alternative: joacă, jucării, plimbări lungi în parc, s-ar putea să scăpați de acest obicei prost de a roade lucruri nepermise destul de repede.
- Câinii latră. Cauzele pot fi multiple, de la instinctul de a apară teritoriul, la cauze de anxietate. Ar fi indicat să vă anunțați vecinii că adoptați un cățel și să aibă răbdare o perioada până veți reuși să îl dresați și să îl acomodați în familie.
- IMPORTANT! Nu răsfățați câinele! Multor oameni le e milă de câinii salvați dintr-un adăpost și, desigur, doresc să îi ajute să se simtă confortabil în nouă lor casă. Asta duce la răsfăț, ceea ce poate duce ulterior la obiceiuri proaste și alte probleme în viitor. Un cățel are nevoie de un set clar de reguli!
Nu acceptați comportamentul agresiv al câinelui adoptat! Chiar și un simplu mârâit trebuie corectat. Dacă reacționați prompt și sistematic atunci când câinele are o atitudine necorespunzătoare, îi veți putea corectă comportamentul și veți avea o viață minunată împreună.
Colaborarea cu un dresor profesionist vă poate ajută în acest process și este chiar de preferat. Câinii simt emoțiile! Nu este un mit. Astfel că atunci când educați un cățel contează starea dvs. Dacă vă panicăți în anumite situațîi ii transmiteți starea și se va panica. Frică atrage frică, sau mai rău, agresivitatea de teamă. Fermitatea în ton este atuul într-o educație corectă, plus recompensele. Și multă iubire!
7. Tot din experiențele noastre în adopții am vrea să subliniem câteva aspect:
- Nu adoptați dacă locuiți cu chirie pe termen scurt. Dacă veți fi nevoiți să vă mutați, va fi destul de greu să vă găsiți în altă parte “pet friendly”. Și ne veți pune nouă cățelul în brațe.
- Nu adoptați pui de cățel dacă sunteți persoane în vârstă. Un cățel poate trăi în medie până la 15 ani. Dacă apar probleme medicale care necesită internare, este posibil să nu aveți cu cine lasă cățelul. Cele mai multe abandonuri apar și în cazul decesului proprietarului, când urmășii nu vor să își asume animăluțul rămas în urmă. Plus că un cățel tânăr este energic, agitat, poate nu se potrivește cu starea de liniște pe care o căutați la bătrânețe. De preferat în astfel de situații sunt câinii adulți sau chiar mai bătrânei din adăpost, cu care să vă petreceți anii de pensie într-un mod liniștit.
- Nu adoptați dacă doriți la un moment dat să plecați din țară. Frecvența abandonului este mare și în aceste situații. Chiar prea mare în ultimii ani.
- Nu adoptați dacă puneți preț mare pe obiecte, mobilă, covoare. Este dreptul dvs să țineți la muncă dvs de o viață, dar cățeii sunt mari designeri și extrem de creativi. Și nu în sensul în care vă doriți redecorarea în casă.
- Nici să nu vă gândiți să adoptați oferindu-i unui cățel niște condiții mai proaste decât în adăpost. Nici un cățel nu își dorește să ajungă în fundul curții într-un lanț. Noi le căutăm cățeilor de la noi o familie, ceea ce înseamnă că ne dorim că ei să fie membrii cu drepturi depline în acea familie.
- Nu adoptați dacă nu aveți în cap bine întipărit că un cățel este pe viață! Analizați foarte bine decizia de a lua lângă dvs un câine. Este un suflet, are simțuri, are suferințe.
Avantaje
V-am vorbit despre probleme, dar adopția are zeci de avantaje!!
Gestul nobil de a adopta va fi recompensat cu multă iubire necondiționată, cu multă distracție, cu o viață mai sănătoasă, mai puțin stres, mai mulți prieteni.
Avantajele sunt atât de multe încât nu vi le voi înșiră aici, ci vi le recomand să le trăiți alături de minunatele ființe care sunt cățeii.
Sunt lecții de viață pentru noi, sunt lecții de iubire necondiționată, sunt surse de energie și de bucurie. Și nu în ultimul rând ați salvat o viață! Sunteți eroii acelui cățel!